3. září 2013

Z Pirku do Pirku Bez pedálů



Každý poslední prázdninový víkend pořádají v německém Pirku cyklojízdu Pirker Zoigl Tour. Není to závod, ale hromadná vyjížďka s trasami 20-225 km. Každoročně se jí účastní kolem tisícovky cyklistů a aby se přeci jen jelo o NĚCO, nejpočetnější skupina účastníků vyhrává basu piv. I když naše šance na výhru byla mizivá, přesto jsme se my, celkem  šest jezdců Bez pedálů, do Pirku vydali.

Je to totiž výborná příležitost zjistit, jak je to ve skutečnosti s věhlasnými německými cyklostezkami.




Startuje se v městečku Pirk nedaleko Weidenu. To je asi 30 km od českých hranic, když jedete přes hraniční přechod Rozvadov. 


Start probíhá od 7 hodin ráno, to aby cyklisté, kteří se vydají na nejdelší 225 km dlouhou trasu a která vede i přes český Tachov, měli dostatek času. Ze stejného důvodu jsme my volili trasu 85 km dlouhou, která vede po německé straně Českého lesa. Dva členové naše týmu pak 40 km.
















Startovali jsme lehce po deváté hodině. Na všech trasách je několik kontrolních stanovišť, kudy musí všichni účastníci projet do daného časového limitu a kde na ně čeká spousta dobrot pro posílení unavených těl. Nás čekal první kontrolní bod na 38 km a tak jsme měli spoustu času na již zmíněné hodnocení cyklostezek.



























Asfalt jak na inlinové dráze a za 4 hodiny jízdy asi 6 projíždějících aut, která poslušně vyčkávají, až budou mít dostatečný rozhled k předjíždění. Až když bylo jisté, že nemůžou nikoho ohrozit, velkým obloukem přejeli do protisměru a řidič zamává na pozdrav. Zažili jste něco podobného u nás? 
Možná to bylo tím, že jako jezdci na koloběžkách jsme byli nevídanou atrakcí. Možná tím, že byla neděle, kdy nikdo nikam nespěchá. Těžko říci. V Čechách se můžeme stát i v neděli mastným flekem  :-)














Kontrolní stanoviště byla umístěna v hasičárnách, kde dobrovolníci rozlévali nápoje, od energetických nápojů přes kolu až po nealko piva. Kromě toho samozřejmě hromady koláčů, buchet,... 
My jsme si po malé ochutnávce oblíbili škvarkové sádlo s chlebem. Romantika.

Užívali jsme si jízdy tak, že jsme ty nádherný výhledy nestačili ani fotit.




















Při pohledu na mapu s profilem trati vypadala převýšení jako strašáci v poli. Vězte ale, že na tak kvalitních silnicích je ani nevnímáte a my celých 85 km zvládli s rychlostním průměrem 19,96 km/h za 4 hodiny a 6 minut.














Zdeněk Černý si na své trase střihl osobní rychlostní rekord.



















V cíli na všechny čekala další důležitá část akce. Ochutnávání pověstných dortů. 
Ne že by Pirk nějak dominoval na cukrářském trhu. Spíše jde o to, že u sousedů tak nějak chutná vždycky líp. :-)
I když patříme mezi sportovce, kteří dbají na správnou životosprávu, potvrzujeme:
Tady se to nedá!













Ani příště si to nenecháme ujít. Přidáte se?


1 komentář:

  1. Velice rád bych se dalšího ročníku Z Pirku do Pirku Bez pedálů zúčastnil. Jen pevně doufám, že vše vyjde dle mých představ.

    Jaroslav Váňa

    OdpovědětVymazat