8. října 2013

Tak tohle byl KOLOBĚHran 2013


Závod KOLOBĚHran je v koloběžkovém závodním světě označován jako městské kriterium. Na trati se můžete setkat s dlažebními kostkami i zpomalovacími retardéry. Táhlými rovinkami i ostrými zatáčkami. Přestože je trať dlouhá „jen“ 11 km, je velmi náročná. Není zde ani metr, kde by si závodníci mohli  vydechnout. Každá ztracená vteřina se počítá, a tak na závodníky bojující o vítěství čeká „11 km dlouhý sprint“.


KOLOBĚHran, který měl 5. října v Plzni již svůj třetí ročník byl opravdu rekordní.
Před startovní bránou se seřadilo neuvěřitelných 138 závodníků s koloběžkou z řad hobby koloběžkářů i výkonnostních závodníků z celé České republiky. Tím se stal největším závodem v celé historii České Rollo ligy, která je nejstarší koloběžkovou soutěží na světě.

Na startu jste mohli potkat opravdové hvězdy českého koloběhu. Například 11-ti násobného vítěze Rollo ligy Láďu Provoda, který se vítězstvím v následujícím nedělním závodě stal Mistrem Rollo ligy už po dvanácté!














Loňského juniorského mistra světa a letošního vítěze Evropského poháru, Marka Kadlece















Závodu se zúčastnili i Honza Vlášek a Michal Kulka, dva ze šestice borců, kteří letos absolvovali celou Tour de France na koloběžce. (zprava)...

...a dva členové jejich support teamu, Láďa Bartůněk a Pavlína Soukupová.

Závod ale dělají závodníci a všem, kteří se na startu sešli, patří ohromný dík.


Závod byl odstartován přesně ve 12:45. 















Závodníci se vydali za zaváděcím vozem, který závodníky doprovodil na prvních 200 m, vedoucích po drsných dlažebních kostkách obcházejících kruhový objezd. V tu chvíli nesměli závodníci na čele zaváděcí auto předjíždět, nebo jakkoli přesahovat úroveň zadního nárazníku. V tak ohromném davu koloběžkářů a na takovém povrchu by totiž mohlo při ostrém startu dojít k ke zranění a zaváděcí vůz měl tedy za úkol startovní pole tímto úsekem bezpečně provést.















Jakmile se čelo závodu dostalo na hladký asfalt, zazněl signál a začal boj. Čelo pelotonu doslova přeletělo 200 m dlouhý most v centru města. Za ním následovala ostrá levá zatáčka a krátký sjezd. 














Trať dále vedla po asfaltové cestě zahrádkovou kolonií zdobené několika retardéry. Kdo zvládl tenhle úsek bez úhony, musel se dále poprat s 2 kilometry dlouhou rovinou proti mírnému větru.
Po ostré zatáčce si mohli podobnou rovinku vyzkoušet skoro v protisměru kolem zoologické zahrady. To se klokani asi divili.















Stezku s retardéry i rovinku absolvovali závodníci 2 x a poté se stejnou cestou vrátili do prostoru startu a cíle. Jak vypadal boj čela závodu na posledním kilometru se můžete podívat na záznamu kamery umístěné na koloběžce Vojty Hrůzy z týmu Bez pedálů. 


Adrenalin do žil vnášelo i to, že 15 minut po startu koloběžkářů se na trať vydalo 600 běžců Plzeňského Hervis půlmaratonu. Fakt, že nejrychlejší běžci zvládají rychlost 20km/h ladným krokem keňských gazel, zaměstnával hlavy mnoha hobby závodníků. Předběhnou mě? Nepředběhnou?















Nejrychlejší skupince koloběžkářů stačilo necelých 25 minut, aby po více než 11-ti kilometrech spatřila cílovou bránu. 
















Výsledky byly díky časomíře dodány téměř okamžitě po dojetí posledního závodníka a vyhlášení vítězů tak pozdržela jen nutnost vyplnit diplomy pro vítěze.















Chybička se vloudila. Zapomněli jsme na "bednu". Ale kdo by si takovou maličkostí kazil jinak výtečnou atmosféru závodu. Petr Lindner, oficiální fotograf letošního ročníku Rollo ligy a recenzent Přibližovadel zaimprovizoval a vytvořil patou značku na trávníku. Tam pak proběhlo dekorování vítězů.




















Vítězové závodů Bez pedálů nedostávají žádné hodnotné ceny. O ceny našich sponzorů se totiž losuje a tak vyhrát může i koloběžec uzavírající závodní pole.
Ceny tradičně věnovala Západočeská cestovní agentura Zdeňka Černého  a prodejna KOLOBĚHsport - Václav Jun.

V příštím roce se opět těšíme na startu KOLOBĚHranu.

...reportáž pokračuje nedělním závodem Zlatá koloběžka.




Celkové výsledky.
Fotogalerie Bez pedálů
Foto od KTFoto.com








Žádné komentáře:

Okomentovat