11. února 2013

Továrna na koloběžky


Hanušovický výrobce koloběžek KOSTKA kolobka pozval v úterý 5.2.2013  své prodejce k přátelsko-pracovnímu posezení, kde mimo jiné představil inovace koloběžek připravených pro nastávající sezonu. Součástí byla i prohlídka výrobních prostor a vy se můžete prostřednictvím našeho fotoaparátu přesvědčit, že koloběžky KOSTKA se mohou pyšnit úslovím "Česká koloběžka". I když v tomto případě vlastně moravská :-)


Majitel továrny Marek Kostka se neubránil tomu, aby zavzpomínal na počátky svého podnikání se svářečkou v garáži.
Dnes už ale vyrábí v nově postavené hale,...
















...kde probíhají všechny výrobní operace od řezání trubek a jejich ohýbání až po finální montáž koloběžek.


















Tak tady se ohýbají krky rámů.




Podobný stroj ohýbá i stupátka a další díly.

 A když to všechno robot svaří...


...vznikne surový rám koloběžky. 



Spoustu práce zvládnou počítačem řízení roboti...


...některé fáze výroby se ale neobejdou bez zručných svářečů.


Tyhle rámy čekají na další zpracování.


Továrna Kostka vyrábí i vlastní vidlice. 


Každý hotový rám se musí nejprve v ohromném bubnu otryskat, t.j. zbavit okují po svařování, otřepů, a před lakem řádně odmastit.


A takto probíhá lakování. Bez rukou to prostě nejde.



Je to časově dost náročná fáze výroby. Každý rám se nejprve lakuje požadovanou barvou a vypálí v peci. Pak se opatří nálepkami a znovu lakuje bezbarvým lakem s následným opětovným vypálením.




Hotové koloběžkové rámy připravené pro montáž.


Finální montáž. Je to opět čistě ruční práce. V době naší návštěvy bylo na montážních stojanech několik Rebelů - novinka představená na konci roku 2012.


Každý rám koloběžky má své výrobní číslo a díky němu u Kostky ví, kdo se na výrobě každé koloběžky podílel. Zákazník má tak zaručeno, že si kupuje koloběžku v té nejvyšší dosažitelné kvalitě s dohledatelnou výrobní historií.
Třeba i takovouto koloběžku Kostka Tour PRO.


Vidět celý průběh výroby je něco úchvatného. Teprve tady si člověk uvědomí, kolik práce stojí za každým kusem koloběžky. A že stupátko mezi dvěma koly, i když vypadá velmi jednoduše, veze v sobě i kus duše všech, kteří se na její výrobě podílejí.
Příznivcům koloběžek zbývá už jen přijít, vyzkoušet a vybrat si tu pravou třeba v naší plzeňské prodejně KOLOBĚHsport.


Koloběžky se na vás těší.

Foto: V.Jun, M. Hotař, P.Nistler

11 komentářů:

  1. Zdravím váš přátelé, psali jste: "kde mimo jiné představil inovace koloběžek připravených pro nastávající sezonu." můžete trošku alespoň naznačit čeho se inovace týkají? Děkuji vám, a přeji ať se vám daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V reportáži jsme chtěli především ukázat, jak se koloběžky vyrábějí a že za výrobou kvalitní koloběžky je velký kus práce. Novinek bude spousta a vydají na celý další článek. Těšte se tedy na jaro, kdy výrobce všechny inovace veřejnosti odhalí a vy se o nich samozřejmě budete moci dočíst už brzy i na našem blogu. Jaro je za dveřmi.

      Vymazat
  2. Kostka je skvělá jak do města tak i na delší jízdu.Jen je třeba si to rozmyslet pokud teda nechcete vlastnit Kostky dvě tak jako já :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není žádný problém :-) Já mám jednu koloběžku na pojížďky do města, jednu na dálkové jízdy, jednu krosovou a jednu jako srdeční záležitost. Holt žádná koloběžka není univerzální pro všechno :-)

      Vymazat
  3. Dobrý večer, mám kolobku Kostka Tour a chtěl bych si dát na zadní kolo 20" kotoučovou brzdu.Shanim ten držák kotoučové brzdy co varite na zadní vidlici.Dá se u vás koupit?
    Děkuji s pozdravem Borisov Marcel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návarek na kotoučovou brzdu je samostaně neprodejný. to je vždy záležitost výrobce rámu. Rozhoně nedoporučuji do rámu takto zasahovat.

      Vymazat
  4. Dobrý den, dal by se zakoupit jen samostatný rám?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Rámy se koupit dají, Rám na koloběžku Kostka ale ne. Navíc jsou stavěné na kola se 65mm náboji a je tedy velmi omezený výběr kol od jiných výrobců.

      Vymazat
  5. Dobry den, jake jine ramy, krom Kostky se daji koupit? At jsem patrala jak jsem patrala, tak jsem sehnala ram prave od Kostky... Pak jsem vlastne jeste videla K-bike a Kickbike. Da se sehnat i na Mibo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rámy žádný výrobce nerad prodává samostatně. Rám pro koloběžku Kostka není ve standardní nabídce. Rámy Kickbike jsou k dispozici u duralových modelů Crossmax a Racemax. Od MIBO je možnost zakoupit samostatně rám pro koloběžku Revoo

      Vymazat
  6. Dobrý den dá se sehnat rám na koloběžku (celý komplet i s řídítky)mám sparťan stunt 200 mm imitation.ram je super ale sháním třeba celokarbonovy ( prostě chci snížit váhu) dá se někde sehnat?

    OdpovědětVymazat