23. dubna 2013

1. Závod BEZ PEDÁLŮ - Kolem světa

20.4 2013 se ve Františkových Lázních uskutečnil první z pěti koloběžkových závodů seriálu BEZ PEDÁLŮ.  Seriálu, který je určen pro všechny příznivce a fandy koloběžek bez rozdílu výkonnosti. A vyhrát v něm může každý i přesto, že nestál na stupni vítězů.
Důležité totiž není být nejrychlejší - důležité je být u toho.
To je motto BEZ PEDÁLŮ a účastníci závodu ho bezezbytku naplnili.

Františkovy Lázně a jejich okolí přilákaly navzdory deštivému počasí 51 koloběžkářů, vyhladovělých dlouhou zimou bez koloběžky. Pro závod byly připraveny 2 tratě. Dětská trasa měřila 4 km a vedla výhradně v bezpečí lázeňského parku. Trasa hlavního závodu pak měřila 25 km a skládala se ze dvou okruhů. Pokud někomu došly po prvním kole síly, mohl svůj závod ukončit.

Zapisovatelky měly už od 9 hodin, kdy začínala prezentace, plné ruce práce.
















Kdo se zapsal dostal startovní číslo a pokud někdo přijel bez koloběžky, čekaly na něj tyto žluté krasavice z KOLOBĚHsportu.















Každý správný atlet se před startem řádně rozcvičí a tak před 11. hodinou vyjeli všichni na zahřívací 400m dlouhé kolečko, které vedl Miloš Škorpil, jehož Běžecká škola trať připravila. Všichni závodníci se po několika cvicích s koloběžkou a elegantních holubičkách mohli postavit na startovní čáru.  


Při startu jsme si dovolili malou inovaci .   3 , 4 , bez pedálůůůůů!!!

Hned v úvodu závodu se do čela prodrala šestice dravců v čele s Petrem Peštou, kterého následoval Milan Vřešťál, Vojta Hrůza, Zdeněk Beneš,  Petr Fischer a Václav Jun... jak to bylo dál mi není známo - za sebe jsem se nedíval :-)


Co se dělo na trati?
Chuť závodit nás v počátku hnala průměrnou rychlostí 28 km/h vpřed. Během prvních kilometrů se čelo protáhlo zhruba na 50 metrů a jako pátý jsem mohl díky přehledné trati sledovat, jak se mění pořadí na prvních 4 místech. Asi na 8. kilometru při průjezdu Komorním Dvorem došlo k nepříjemné události. Vojta Hrůza, držíci tempo s vedoucím Petrem Peštou, píchl přední kolo. Odložil tedy koloběžku u fotografky na trati a běham se vydal směrem k cíli prvního kola pro náhradní stroj. Jaké bylo moje překvapení, když po třech kilometrech rychlé jízdy již podruhé Vojtu dojíždím. Jak je možné, že i bez koloběžky  je rychlejší než já na mém KOSTKAspeciálu? Vojta ukázal smysl pro fair-play a přiznal, že jej náhodný řidič asi 2 km svezl, zatímco jsem kličkoval kolem Ameriky. 

Na hladkém asfaltu vedoucím k cíli prvního kola jsem potkal v protisměru nejprve vedoucího závodníka Petra Peštu

a následně i Zdenka Beneše s Milanem Vřešťálem v patách. 

Otočka u cíle a uháním za nimi. Tito dva soupeři v zápalu přehlédli velmi dobře značenou odbočku ke kempu Jadran. Mířili dál k hrázi rybníka a tím mi odevzdali druhé místo v závodním poli. Milan Vřešťál ještě zaslechl na vzdálenost asi 50 metrů můj výkřik a otočil koloběžku zpět. Následujících 10 kilometrů jsem ale udržel tempo a nedal mu šanci ztrátu dohnat.

Při průjezdu cílem jsem si neodpustil oblíbený Titanik.


Milan Vřešťál tak dojel na třetí pozici a Zdeněk Beneš, který svou chybu zjistil až na hrázi rybníka Ameriky dojel na čtvrtém místě. 

Dramatický souboj se odehrál v kategorii Baroko v boji o třetí místo mezi Martinem Reiserem a Zdeňkem Černým. 

Tito pánové, jak sami vyprávěli, si vychutnali souboj plný zvratů v celé délce 25 km dlouhého závodu a nedali si žádný metr zadarmo. Z jejich souboje pak nakonec vyšel vítězně Zdeněk Černý, který v závěrečném finiši již nedal Martinovi šanci a vybojoval třetí místo ve své kategorii. Odvetu si domluvili už do druhého závodu BEZ PEDÁLŮ - Šumavského sjezdu.

Mezi ženami dojela s přehledem jako první Markéta Peštová

Po projetí cílem dostal každý závodník pamětní medaili na závod BEZ PEDÁLŮ a malé občerstvení v místní hospůdce, kde si mohli jezdci sdílet své zážitky z trati. 

Po dojetí posledního závodníka jsme urychleně zpracovali výsledky a mohlo dojít k vyhlášení vítězů a udílení cen, které věnovali naši sponzoři. V závodech BEZ PEDÁLŮ nemusíte být nejrychlejší, abyste vyhráli hlavní cenu - ceny jsou losovány. Hlavní cenu, tréningový plán a míru pro zvýšení fyzické kondice od Miloše Škorpila -Běžecká Škola odnesl Pavel Štěpánek, vítěz kategorie Baroko.

Dalšími cenami byly tři poukazy na konzumaci v Lázeňském hotelu Francis a v hotelu Komorní hůrka.

A kdo byli vítězové? Přeci všichni, kdo se zúčastnili, protože jde především o zážitky. Sluší se ale uvést ty nejrychlejší, kterými byli:

Děti zleva:
2.Michaela Mochánová, 1. Nela Dančová
Dominik Slavík a David Purchart, kteří dojeli společně na třetím místě na forografii chybí. Zmizeli kdoví kam a připravili se o medaili.



Ženy zleva:
2. Ivana Slavíková, 1. Markéta Peštová, 3. Monika Švejdová



Baroko zleva:
2.  Jaromír Sova, 1. Pavel Štěpánek, 3. Zdenek Černý

Muži zleva:
 2.Václav Jun, 1. Petr Pešta, 3. Milan Vřešťál


Děkujeme všem, kteří se závodu zúčastnili a přispěli k perfektní atmosféře celého závodu. Všichni odcházeli spokojeni a věříme, že se s Vámi setkáme i na dalších akcích BEZ PEDÁLŮ. Třeba už v  na té příští na Šumavě, kterou bude  - Šumavský sjezd.

Děkujeme všem sponzorům, Běžecké škole a Zdenkovi Dančovi z Hotelu Francis za perfektní přípravu tratě a dobrovolníkům na trati, kteří dbali o bezpečnost všech závodníků. 







Žádné komentáře:

Okomentovat