6. října 2012

KOLOBĚHran 2012

6. 10. 2012 jsme v Plzni pořádali již druhý ročník závodu koloběžek KOLOBĚHran 2012, který byl předvojem běžeckého Hervis půlmaratonu.




Závod se konal na uzavřené 7 km dlouhé trati a byl otevřený všem zájemcům o tento krásný sport. Potěšilo nás, že se závodu kromě plzeňských koloběžkářů účastnili závodníci z celého Plzeňského a Karlovarského kraje. To, že jsme měli koloběžkáře dokonce i z Českých Budějovic a z Prahy, dělá náš závod téměř celorepublikovým. A že ne jen tak ledajakým stvrzuje i účast úřadujícího juniorského mistra světa Marka Kadlece z Plzeňkého klubu PSP KK Plzeň.

Počasí koloběžkářům i běžcům přálo a také díky tomu stálo na startu 54 borců všech věkových kategorií.


Závodilo se na koloběžkách různých konstrukcí...


....a dokonce i na dvojkoloběžce.


To není recese, ale skutečný závodní stroj. Nejrychlejší žena byla v cíli právě na tomto stroji.


54 borců se postavilo před startovní bránu a přesně ve 12:45 zaznělo startovní ..Trhni nohou!


Nejrychleji odstartovali borci z PSP KK Plzeň.


Rozjezd závodu musel být trochu opatrnější, protože trať v centru města je tvořena drsnou dlažbou. Na tvářích závodníků je ale vidět odhodlání porvat se i s tímto úsekem.


Na trati jsme svého fotografa neměli a tak se alespoň můžete podívat, jak smutně to vypadalo u našeho registračního stanu :-)


První polovinu okruhu museli závodníci absolvovat proti větru, kde si leckdo, jak už je to zvykem, zanadával. Náladu to ale nikomu nezkazilo a v cíli už měli všichni ve tvářích rohlíky :-)








První projel cílem Marek Kadlec, úřadující juniorský mistr světa v koloběhu. Bohužel tak rychle, že jej naše fotografka zastihla až při rozhovoru s moderátorem závodu.


Další závodníky už ale zachytila s jistotou. I když některým jen záda....


V cíli na každého závodníka čekala lázeňská oplatka, jako symbol kola, výborný jablečný koláč z kuchyně Markéty Peštové a pamětní medaile. Pro loňské účastníky už druhá do sbírky.


Na výsledky od časoměřičů jsme nemuseli dlouho čekat a tak jsme hned vyhlásili vítěze jednotlivých kategorií. Nejrychlejší muž, nejrychlejší žena, nejrychlejší holka (do 15-ti let), nejrychlejší kluk (do 15-ti let). Každý vítěz dostal diplom a švýcarskou hliníkovou lahev SIGG.







Jako překvapení jsme vyhlásili ještě kategorii kamion (jezdci nad 120kg). Zdeněk Černý, který tuto kategorii vyhrál, je organizátorem tachovského koloběžkového závodu O krále Českého lesa, a tato kategorie mu byla ušita doslova na míru. Za prvé : sám si o ni řekl, za druhé : byla mu odměnou za to, že v tachovském závodě vyhlásil dodatečně pro Václava Juna závod o salám. Když místo 15 km dlouhé trasy po špatném zabočení ujel 30km. :-)


Každý účastník závodu KOLOBĚHran byl zařazen do losování o novou koloběžku KOSTKA v hodnotě 5500,-Kč. Losovala nejmladší účastnice závodu Julie Onderková.



V propozicích jsme avizovali koloběžku KOSTKA HILL, ale protože jsme měli ještě jednu koloběžku připravenou do tomboly půlmaratonu, dali jsme výherci vybrat. Dal přednost koloběžce KOSTKA TOUR. Tím byl oficiální program KOLOBĚHranu u konce.


Někteří závodníci spěchali za dalšími radostmi dne, ale spousta jich zůstala a vzájemně si vyměňovali své zážitky.



Protože závodníci neskrývali svou radost, i my jsme měli velkou radost. Ke společné fotce se nenechal nikdo přemlouvat.



Rádi vás všechny uvidíme na některé z dalších koloběžkových akcí.

Výsledky

  • nejrychlejší holka: Julie Onderková
  • nejrychlejší kluk: Adam Bárta
  • nejrychlejší žena: Markéta Peštová (na dvojkoloběžce)
  • nejrychlejší kamion: Zdeněk Černý
  • absolutní vítěz a nejrychlejší muž: Marek Kadlec v čase 15:44

Foto: V.Jun, M. Vřešťál, M. Pavezová

FOTOGALERIE NA RAJČETI

Rozhovor s organizátorem

Jak závod KOLOBĚHran vlastně vznikl?

Na podzim 2011 jsem se jako běžec přihlásil do závodu Hervis půlmarathon, který se běžel v říjnu. Jak se Půlmarathon blížil, seznamoval jsme se s trasou závodu a napadlo mě, že když bude celá trať uzavřená pro dopravu, dalo by se toho využít pro závod koloběžek. Kontaktoval jsem organizátota Romana Sladkého a vysvětlil mu svojí představu. Ten souhlasil, protože celá akce Půlmarathonu se tím stane divácky atraktivnější.

Kolik jste na to měli času?

V podstatě se jednalo o 2 týdny. Pro spolupráci jsem oslovil nejpovolanější, Plzeňský klub koloběhu Plzeň v čele s Petrem Peštou. Klub dodal to nejpodstatnější - závodníky :-), zúčastnili se ale i další nadšenci koloběhu. Celkem stálo na startu 14 závodníků.

Jak jste přišli na jméno KOLOBĚHran?

Je to jednoduché. KOLOBĚH koresponduje se jménem naší prodejny KOLOBĚHsport. Ran je pak fonetickým přepisem z anglického slova run (běh).

Splnil letošní KOLOBĚHran vaše očekávání?

Více než splnil. Přáli jsme si alespoň 30 závodníků, později jsme se připravili na 50 závodníků a nakonec jich bylo 54.

Je KOLOBĚHran vaším jediným závodem?

V průběhu roku jsme se jako prodejci koloběžek účastlili i jiných závodů. KOLOBĚHran byl ale jediný, který je zcela v naší režii.

A chystáte tedy ještě nějaký jiný závod?

Příznivci koloběžek se určitě mají na co těšit, protože ve spolupráci s dalšími koloběžkovými nadšenci připravujeme hned celý seriál závodů Bez pedálů, z nichž každý bude jinak zaměřený. Rok 2013 bude pro koloběžky určitě zajímavý.

ptal se tázající Václav,
odpovídal Jun

Žádné komentáře:

Okomentovat