2. června 2016

Koloběžka s dětskou sedačkou

Jezdit s dětmi na jízdním kole není nic neobvyklého. Stačí zajít do cykloprodejny a pořídit vhodnou sedačku třeba podle barvy vašeho kola. Jak si ale poradit s dětskou sedačkou na koloběžce? Jakou koloběžku si pro jízdu s dítětem vybrat?  Máme pro vás několik tipů koloběžek s dětskou sedačkou, a vysvětlíme jak na to.









Pokud si chcete pro jízdu s dítětem vybrat sedačku podle od své oblíbené značky, musíte s ohledem na konstrukci koloběžek a způsob jízdy vybírat mezi sedačkami určenými na hlavovou, nebo sedlovou trubku. Jen takovou sedačku bez dalších úprav můžete uchytit za sloupek vidlice nebo hlavovou trubku koloběžky. Pokud nejste rovnou zámečník nebo kutil, sériově vyráběnou sedačku nikam zkrátka uchytit nelze.
Výrobci koloběžek pro rozšíření své nabídky doplňků většinou preferují jednoho subdodavatele. Věřte že ví co dělají a můžete se spolehnout, že je mají na svých koloběžkách dobře vyzkoušené.

Z českých výrobců je standardně nabízí firmy Kostka (sedačky BOBIKE) a MIBO (sedačky od Polysportu).  Tyto sedačky jsou samozřejmě použitelné i na koloběžkách jiných značek, nejsou ale vhodná pro všechny modely koloběžek.

Připravili jsme několik fotografií se dvěma jezdci různých výšek. Vojta měří přesně 200 cm, Vašek 175 cm. K focení jsme si vypůjčili krásnou asistentku Jitušku. Jediné dostupné dítě, má dcera Anička,  se již do sedačky nevejde a proto jsme s jejím svolením použili její panenku. Tímto Aničce se srdce děkuji.

Koloběžka Kostka Twenty 20/20, Sedačka BOBIKE, Jezdec 200cm

Pro jízdu s dětmi doporučujeme nejčastěji koloběžky s předním 20" kolem. Kromě komfortu je jedním z důvodů to, že mají nižší rám umožňující uchycení sedačky v nižší poloze. Důvodem je dosažení polohy sedačky a hlavy dítěte ve výšce pasu. Současně je důležité aby pro co nejpohodlnější jízdu mohl jezdec pokrčit koleno. Mělo by se tedy vejít pod sedačku. Dvoumetrový jezdec je v tomto případě "nahraně"




Koloběžka Kostka Twenty 20/20, Sedačka BOBIKE Jezdec 175cm



Pro jezdce průměrné výšky, v tomto případě 175 cm je již tato koloběžka vhodnější. Koleno se vejde při pokrčení stojné nohy pod sedačku. Hlava dítěte je sice ve výšce hrudníku, ale prostor může snadno upravit změnou náklonu řídítek.





Koloběžka MIBO Mastr 16/16, Sedačka Polysport, Jezdec 175cm



Pro malé  jezdce je vhodná i koloběžka menších rozměrů se 16" koly. Sedačka se dostává více do úrovně pasu. Je třeba ale počítat s tím, že menší koloběžky mívají i kratší nášlap. Sedačka pak zabere větší část půdorysu nášlapné plochy a jezdec si na koloběžku nemůže ani stoupnout. Zobrazený model koloběžky od MIBO je  v kategorii malých koloběžek takřka vyjímkou. Najdete ale i jiné. 





Koloběžka MIBO Mastr 16/16, Sedačka Polysport, Jezdec 200cm



Pro dvoumetrového jezdce je předchozí model doslova nepoužitelný, protože noha naráží při jízdě do sedačky a pohodlný odraz je tak nemožný. Konstrukce této koloběžky naštěstí umožňuje měnit výšku uchycení sedačky v dostatečném rozsahu.






Detail uchyceni sedačky na koloběžce MIBO Mastr




U koloběžek MIBO je navíc díky konstrukci možné volit výšku uchycení sedačky téměř po celé délce hlavové trubky a díky tomu její polohu dobře přizpůsobit výšce jezdce.









Koloběžka MIBO Royal 20/20, Sedačka Polysport, Jezdec 175cm







Další 20" model koloběžky ukazuje, že tento rozměr je vhodný jak pro jezdce malých tak velkých výšek.










Koloběžka MIBO Royal 20/20, Sedačka Polysport, Jezdec 200cm




A jak už jsem uvedl, díky možnosti náklonu BMX řídítek a jednoduchému přizpůsobení jezdci, jsou tyto koloběžky nejuniverzánější.
Koloběžka CRUSSIS Urban 26/20, Sedačka BOBIKE, Jezdec 175cm


























Jak je z předchozích obrázků patrné, musí se dětská sedačka vždy vejít mezi řídítka a jezdce. U velkých koloběžek s předním 26" kolem pak vlastně mezi ruce. Jezdec na obrázku v tuto chvíli stojí. Odrazit se ale znamená pokrčit stojnou nohu a tím bradou prakticky uhodí naší figurantku Jitušku do hlavičky. Považujeme proto takové koloběžky bez zásadnějších úprav pro jezdce výšky 175 cm za nevhodné.


Koloběžka MIBO Malaga 26/20, Sedačka Polysport, Jezdec 175cm




Umístění sedačky na tak velkou koloběžku navíc zvyšuje těžiště a v situaci kdy sotva dosáhneme na řídítka není jízda příliš bezpečná. 







Koloběžka KOSTKA Tour 26/20, sedačka BOBIKE, Jezdec 200cm





Pro dvoumetrového jezdce není velká koloběžka problém. Ale ani pro něj není jízda se sedačkou žádným velkým zážitkem. Pokud ale poveze dítě do školky vzdálené dvě ulice a dvě křižovatky, pak i tato varianta mu poslouží velmi dobře










Všechny dosud popsané doporučení mají smysl, když si svou koloběžku teprve vybíráte.
Vyplývá z nich také jednoznačná výhoda menších koloběžek. Pokud již ale koloběžku máte a jako na potvoru zrovna tu velkou, není třeba věšet hlavu.
Vyzkoušeli jsme variantu s cestovními řídítky, díky kterým můžete pro sedačku vytvořit více místa a jízda se stane komfortnější.
Cestovní řídítka vytváří pro dítě více prostoru




















Malaga s cestovními řídítky, jezdec výšky 175cm



I v tomto případě je ale dítě vysoko, čímž zvyšuje těžiště koloběžky. Považujte toto řešení spíše za znuozectnost, které není vhodné pro jízdu v hustém městském provozu. 




Při uchycení za hlavovou trubku sedačka neopouští osu koloběžky


Jízdu na koloběžce s dítětem významně ovlivňuje chování sedačky v zatáčkách. U modelů, kde je sedačka uchycena za hlavovou trubku, zůstává vůči rámu nehybná a jízda je jistější. Může ale v závislosti na tvaru řídítek omezovat poloměr otáčení. 
U BMX řídítek je to ale bez problémů.






Při uchycení za sloupek řízení sedačka opouští osu koloběžky






Při uchycení sedačky za sloupek vidlice sedačka opouští osu koloběžky a přesouvá těžiště. Pokud to nemáte vyzkoušené, může vás to nepříjemně překvapit. Jde ale o zvyk a přizpůsobivý koloběžec si zvykne na vše.







Neprováděli jsme zde žádný srovnávací test výrobců koloběžek. Chtěli jsem jen vysvětlit několik základních principů, podle kterých je vhodné koloběžku pro jízdu s dítětem vybírat.

Při jízdě se sedačkou se samozřejmě nikdy nejedná o plnohodnotnou jízdu s plným odrazem. Jedním z důvodů je samozřejmě omezení prostoru pro odraz v plném rozsahu a druhý důvod je ten, že s dítětem na koloběžce jezdíme za jiným účelem než "dát si pořádně do těla".
Dítěti uděláte radost v každém případě (stejně jako my naší asistentce Jitušce) a sami zjistíte jak je společná jízda, kdy můžete s spolu komunikovat a zvonit na kolemjdoucí zábavná.
Vybírejte si koloběžku s radostí. My už jsme si vybrali.

Text: Václav Jun - KOLOBĚHsport
Foto: Václav Jun a Vojta Hrůza





3 komentáře:

  1. v clanku mi chyba jedna podstatna informacia. a sice to, ze bobike na kostku neosadite bez adapteru na stlpik. a ten dodava len samotna fy kostka. idealne je preto kupovat sedacku priamo od nich.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, clanek se zabyva vhodnosti ruzne velikych kolobezek v kombinaci s detskou sedackou. Nikoli sedackami nebo jejich uchyty. Bohuzel ani jako jeden z nejvetsich prodejcu kolobezek Kostka o zadnem specialnim adapteru uchytu na sloupek nevime. Na webovych strankach firmy Kostka takovy dil neni.

    OdpovědětVymazat
  3. dobry den,

    pridavam priamo odpoved na moj email od fy kostka:
    "sedačku jste nekupoval u nás?
    Redukce by měla být součástí balení.
    Pokud ne, budu muset zjistit, jestli tuto redukci vůbec máme zvlášť jako prodejní kus."

    pokial teda citatel (aj na zaklade Vasho clanku) zvazuje kupu sedacky bobike a jej osadenie na kostku je lepsie, ked sa o moznosti potreby dokupenia adaptera informuje vopred (pripadne nekupuje v cyklo obchode - co bol moj pripad)

    OdpovědětVymazat