9. září 2014

Pětihodinovka Bez pedálů podruhé

Už podruhé se ve Velkém rybníku u Hroznětína sešli příznivci koloběhu, aby našli odpověď na otázku "Dám kilo?" Pro ty, kteří o tomto závodě ještě neslyšeli uvádíme, že úkolem je za celých pět hodin ujet co nejvíce okruhů a tedy i kilometrů. Trať má různorodý povrch, který má asfaltové a šotolinové úseky. V jednom místě musí závodníci překonat železniční trať s výběhem krátkého náspu. Vítěz loňského ročníku zvládl 115 km při průměrné rychlosti 22,2 km/h.


Start v 11:00 a velký kolotoč se roztáčí. V zázemí je připraveno hromada občerstvení, litry iontového nápoje a sčítači kol. Na trati pak 19 mužů, 7 žen, jedna šestiletá slečna a 7 smíšených štafet. Podaří se někomu překonat loňský famózní výsledek Vojty Hrůzy?
Start Pětihodinovky Bez pedálů














Během dopoledne, kdy probíhaly horečné přípravy závodu, obloha nadělila několik dešťových přeháněk a tak před samotným závodem visel nad jeho průběhem otazník. Obavy ale byly zbytečné. Je to skoro nevysvětlitelné, ale až dosud na všech závodech Bez pedálů vládlo ideální počasí a nejinak tomu je i tentokrát. Bezpedálům prostě nezaprší.
Zázemí závodu














Hned od startu nasadil vysoké tempo Přemek Ježek, kterého jsme poznali až letos na Ještědské 12 hodinovce. Svým tamním výkonem 211 km je považován za velkého favorita. Tak dlouhý závod se ale nevyhrává na prvním kilometru a tak se další favorité nenechávají vyvést z míry a jen kontrolují své vlastní pozice.
Hlavně nepřepálit tempo














První pětikilometrové kolo za 13 minut. Stejně jako v loňském roce to vypadá na vysoké tempo. Už ve druhém kole si Přemek vytváří náskok dvou minut a předvádí neskutečné kousky. V místě, kde závodníci musí překonat železniční trať plynule seskakuje z koloběžky a aniž by ztratil jedinou vteřinu přebíhá koleje. Vzápětí pak, aniž by jakkoli zpomalil, plynule naskakuje na koloběžku a pokračuje v jízdě. Těžký soupeř.
Přemek Ježek 














V nejvzdálenějším místě okruhu od zázemí dochází k prvním obtížím pronásledovatelů, kdy Vašek Jun má defekt zadního kola. Musí tak běžet půl okruhu po svých a měnit celé kolo. Ztrátu na vedoucí skupinu již do konce závodu nedožene.
Vašek Jun má prázdné kolo a běží po svých














Ve třetím kole potkává stejný problém i Kláru Černou, která tuto "havárii" řeší výměnou stroje. Dodáváme, že podobnost jména ze Zdeňkem Černým, spolupořadatelem závodů Bez pedálů, není náhodná. A jak se později ukáže, koloběžkové geny se nezapřou.
Bojovnice Klára Černá














Hodiny utíkají a začíná se dostavovat první únava bojovníků s časem. Snad z očekávání blížícího se Mistrovství světa a s přibývajícími kilometry nemá několik borců odvahu bojovat s přicházejícími obtížemi - brněním rukou, bolestmi achilovky, pocity vyčerpání. Neuposlechnutí takových signálů může znamenat i riziko zranění, které by mohlo ohrozit start na mistrovství. Proto svůj boj o přední pozice postupně několik borců odkládá na příští ročník a závod buď ukončí, nebo ho pojme jako výlet s občerstvením

Drama se ale odehrává na předních pozicích, kdy Přemek Ježek přeci jen nevydržel své sólo a pozdější vítěz Petr Matoušek jej během několika kol dotahuje. Borci spolu absolvují několik kol, kde se vzájemně pokouší o únik. Petr se přeci jen ujímá vedení ve chvíli, kdy si Přemkovo tělo vyžaduje pauzu. Vedení si udrží až dokonce závodu.
Petr Matoušek atakuje Přemka Ježka














Nelítostné souboje probíhají i v kategorii žen a štafet. Nejde o souboje tělo na tělo, ale tak jak to u vytrvalostních závodů bývá, boje probíhají mezi tělem a hlavou každého z jezdců. Záleží na tom, jakou taktiku jezdec zvolí již před samotným závodem, aby tělo bylo schopné vydržet několikahodinovou zátěž a mysl nevnášela pochybnosti, které i dobře připraveného sportovce dokážou zlomit.
Nezlomitelný David Seeman brousí trať na 12" koloběžce














Kouzlo několikahodinových závodů je i v tom, že  závodníci mají dostatek času na to poznat sami sebe a své vlastní hranice. Výkony, které jezdci podávají, jsou překvapením a poučením pro všechny.

Chilská reprezentantka Aurora zvládla v naprosto úžasném rovnoměrném tempu celých 90 km s jednou zastávkou pro doplnění hydrovaku.
Aurora Pontigo Arestizabal, naše Chilská reprezentantka














Vítězka Klára Černá zdolala 95 km, ačkoli s koloběžkou kamarádí teprve 4 měsíce.

Pravidelná účastnice, 6letá Lucka Reiserová,  zdolává celých 20 km a šlape tak svým soupeřkám po celých 5 hodin na paty. Přičemž se stihne věnovat i své oblíbené ornitologii, hmyzologii a agronomii
Bojující Lucka Reiserová se svým K-bikem

Dvoučlenné štafety mohly pojmout závod jako intervalový tréning a bylo to i znát na jejich nasazení. Jejich výkony naznačují, že i tito závodníci přišli připravení a pouhá účast není cílem. Vítězných 115 km je prostě famózním výsledkem.
Markéta Kellarová














Závod se podle pravidel jede na 5 hodin a jedno kolo, To znamená že závodník, který před ukončením 5-ti hodinového limitu projede prostorem pro sčítání kol, může ještě pokračovat a dokončit další kolo.
V pořadatelském stanu to vře. 

    













Jak si závodníci vedli můžete vidět ve výsledcích na stránkách Bez pedálů. Z nich už víme, že odpovědí na otázku "Dáte kilo?" je jednoznačné "ANO!"
Loňských vítězných 115 km bylo překonáno o téměř 6 minut a hranice 115 km se zdá být nepřekonatelná. Nebo ano? Už za rok se o to pokusíme znovu.


Vítězové v kategorii muži
Zleva: 2.Přemysl Ježek, 1.Petr Matoušek, 3. Václav Jun
















Vítězové v kategorii ženy
Zleva: 2. Aurora Pontigo Arestizabal, 1 Klára Černá, 3. Ivana Mertlové














Vítězové v kategorii štafety
Zleva: 2. Zlouni (Šárka Plachá, Jiří Plachý)
1. Pilsenman Club (Markéra Kellarová, Lukáš Lexa)¨
3. Štaflík a Špagetka (Lucie Veselá, Radek Homola)

















Zvláštní ocenění
Koloběžkářka tělem i srdcem - Lucka Reiserová















Děkujeme za přípravu tratě a zázemí závodu Ivaně a Ondrovi Mertlovým - Krušnej koloběh,
Ivana a Ondra Mertlovi taky závodí














Milošovi Dvořákovi za počasí, všem fotografům a sčítačům kol, bez kterých by to nešlo.

CELKOVÉ VÝSLEDKY
FOTOGALERIE

Žádné komentáře:

Okomentovat