20. února 2014

Jak se vaří MIBO

MIBO není žádný exotický druh jídla, ani tajemný lék afrických šamanů jak by se mohlo zdát. MIBO je značka jedné z mála českých firem, které se specializují na výrobu koloběžek pro dospělé a pro děti. Ty dospělácké ale v nabídce převažují.


S koloběžkami MIBO se setkáte především v moravských krajích naší republiky. Určitě to není dáno jen tím, že výrobce Břeťa Michálek a jeho MIBO Scooters sídlí v Rožnově pod Radhoštěm. V českých krajích si koloběžkáři na trochu hranatý design i přes více než 15-ti letou existenci těchto koloběžek (založena v roce 1998) teprve zvykají.















O tom, že mají koloběžky v Rožnově podobný význam jako tamní skanzen se ostatně můžete přesvědčit sami. Břeťa Michálek k tomu říká: 
 "Až v létě pojedete kolem Rožnova, stavte se na náměstí na zmrzlinu. Kolem Vás bude jezdit víc maminek s koloběžkou a dítětem v sedačce než s kočárkem".

V loňském roce MIBO vyrobilo 1000 ks koloběžek a jejich hlavními zákazníky jsou kromě těch českých hlavně němeční koloběžkáři, kteří nedají na svá MIBA dopustit. A nedivím se jim. Sám jsem se o jejich nezničitelnosti přesvědčil. 
V.Jun a MIBO Univers. Foto ze závodu Craft 1000 miles Adventure
















2 kola, pár trubek a řídítka. Koloběžka vypadá jako hodně jednoduchý stroj a myslí si to určitě každý, kdo někdy držel svářečku v ruce. Postavit ale koloběžku aby jezdila tak, jak jezdit má, to už vyžaduje mít trochu za ušima.

Pojďte se podívat, jak se koloběžky vyrábí.


V lednu 2014 se kvůli zvýšení kapacity firma přestěhovala do prostor v areálu TESLA v Rožnově pod Radhoštěm. Díky tomu je možné v případě potřeby vyrobit až 3000 ks koloběžek ročně. Není to málo? Není. Podle ředitele Pavla Wernera, chce zůstat firmou rodinného typu a místo neustálého zvyšování počtu vyrobených kusů dají raději přednost individuálnímu přístupu k uživatelům jejich koloběžek.

Kam se podíváte, všude samé železo - pověstné „Mibácké jekly“,















...které se musí nejprve, nařezat, přesně naohýbat (ohýbačka v době návštěvy odpočívá),




















...naskládat do připravených forem a svařit.















Tyto formy jsou kromě šikovných rukou hlavním know-how výrobce.




















Každý model koloběžky má své kopyto s přesně určenými úhly všech částí rámů. 
Díky tomu je každý rám jeden jako druhý.















Hromádka nejoblíbenějšího a nejžádanějšího modelu – skládací koloběžka MIBO Mastr. 















Výroba jede na plné obrátky, aby bylo vše včas připravené na sezónu 2014.
To znamená připravit dostatečné množství rámů...















...ve všech dostupných barvách pro daný modelový rok.















Koloběžky jsou také kola, které v Mibu ručně vyplétají, duše a pláště.
















Na konec se z toho všeho poskládá celá koloběžka.















Tu si pak můžete prohlédnout, vyzkoušet a třeba i koupit v naší prodejně KOLOBĚHsport v Plzni















V Mibu umí kromě klasických koloběžek i takovéhle nákladní koloběžky, které jsou skvělým pomocníkem v různých skladech, výrobních firmách a pod.















Pokud do vašeho života vstoupila koloběžka a si rádi kupujete to, co vytváří pověstné české šikovné ručičky, může být volba koloběžky MIBO tou správnou volbou.

Co říkáte? Svezete se?













Žádné komentáře:

Okomentovat