15. ledna 2014

BEZ PEDÁLŮ v roce 2013 - malé ohlednutí


Je tady nový rok a protože se zima ani v lednu nehlásí ke slovu, sezona 2013 tedy ve skutečnosti ani neskončila a přelila se v novou. Že se máme všichni na co těšit je jasné, tedy alespoň podle koloběžkového kalendáře BEZ PEDÁLŮ.

   Porovnávat síly s ostatními máme my lidé přeci v genech. Důkazem jsou třeba běžecké, nebo cyklistické závody, kterých rok od roku přibývá. Stejně tak roste i počet těch, kteří se závodů účastní. Ani my koloběžkáři jsme se nenechali v roce 2013 zahanbit a kdo si nechtěl nechat žádný koloběžkový závod ujít stejně jako my, měl co dělat, aby to všechno stihnul.
   Naše sdružení BEZ PEDÁLŮ připravilo kromě samostatných závodů také sérii pěti závodů, během nichž měl každý účastník získat nějakou novou zkušenost. A povedlo se.

Zavzpomínejte si s námi na závody Bez pedálů.

Kolem světa - závod ve Františkových Lázních připravený Běžeckou školou Miloše Škorpila a BEZ   PEDÁLŮ, který byl prvním závodem sezony, přilákal zimou „vyhladovělé“ koloběžkáře z celého kraje, ale i ty, kteří s koloběžkou teprve začínali. 










Šumavský sjezd- 16 km dlouhý závod na Kvildě, který připravila Půjčovna Kvilda. Název závodu napovídá, že se jednalo o závod z kopce, ale nebylo to tak jednoduché. Kdo bojoval o přední místa, musel nechat na trati hodně potu.


Plzeňská Stopovačka – orientační závod od Zdeňka Beneše dlouhý 12-20 km, podle toho, jak kdo bloudil. To že závodníci projeli kontrolními body pak dokazovali ve svých foťácích a mobilních telefonech.


Noční závod – jediný závod, který se jel po tmě a který připravil Zdeněk Černý. Na 2,5 km dlouhém a zabezpečeném okruhu museli závodníci nakroužit celkem 25 km. Také jsme mu začali přezdívat Tachovské bludičky.

Vytrvalostní pětihodinovka – šest, nebo 12 hodin se závodí všude, tak jsme si řekli, že uděláme závod na hodin 5. Ondra Mertl a Krušnej koloběh vybrali trať kolem Velkého rybníka u Hroznětína, na které zvládl vítěz ujet 115 km a dalších 6 jednotlivců pokořilo hranici 100 km.  




Celého seriálu se zúčastnilo přes 200 unikátních závodníků. Někteří z nich startovali jen jednou, to když to měli za humny. Mnozí ale nevynechali ani jeden závod, přestože cestovali i přes půl republiky. V našich závodech startovali kromě borců z celého západočeského kraje také koloběžkáři z Č.Budějovic, Liberce, Prahy, a dokonce i německého Mnichova.

V roce 2013 sdružení BEZ PEDÁLŮ připravilo i další, dnes již tradiční závody:

Závod O krále a královnu Českého lesa - závod 13 kilometrů dlouhý vedoucí hvozdy Českého lesa nedaleko Tachova.

3. Plzeňský KOLOBĚHran - který můžeme bez nadsázky považovat za vrchol sezony. Svou účastí 138 koloběžkářů se stal nejmasovějším závodem historie českého koloběhu a také se stal pro rok 2013 jedním ze závodů České Rolloligy.

Koloběžkový kros v Letkově - ve kterém toho koloběžci víc naběhali, než najezdili a to ještě k tomu v pořádném blátě autokrosové dráhy. Po pravdě, o bláto šlo všem účastníkům především. 

Závodní tým Bez pedálů

A pořád to není všechno. Z řad závodníků BEZ PEDÁLŮ vznikl závodní tým, který se pravidelně účastní nejvyšší koloběžkové soutěže v ČR, České Rollo ligy, a jeho členové byli vidět i na stupních vítězů.

Milan Jelínek - celkový vítěz kategorie veteránů











Vojta Hrůza. několikrát na bedně a celkově 6 místo v lize.










Proslýchá se, že si pro příští ročník mnoho z účastníků našich závodů naplánuje svůj domácí kalendář až podle toho našeho koloběžkového, „Bez pedálového“. Je totiž škoda kvůli nevhodně zvolenému datu narození babičky chybět třeba na koloběžkovém krosu a pěkně se při něm vyválet v blátě. O tom, že je nesmysl plánovat dovolenou na Mallorce nebo svatbu v době, kdy bude probíhat noční závod v Tachově, nebo Pětihodinovka ani nemluvě.

Až se vám bude stýskat po jaru, zahřejte se při čtení některé z reportáží na stránkách www.bezpedalu.cz, nebo na blogu www.kolobehsport.cz. A chystejte formu - čeká na nás další koloběžkový rok BEZ PEDÁLŮ.







Žádné komentáře:

Okomentovat