15. srpna 2013

Kdo je králem Českého lesa?

Nový král a královna Českého lesa byli jmenováni sobotu 10. srpna 2013 v osadě Ostrůvek nedaleko Lesné u Tachova. O velmi cenný titul se utkalo přes 20 bojovníků a bojovnic na koloběžkách ve třináctikilometrovém závodě vedeném po drsných šotolinových cestách.


Kvůli nešťastnému zákonu, který komplikuje pořádání závodů na veřejných komunikacích, i kdyby šlo třeba jen o 100 metrů asfaltové silnice, byl start  závodu umístěn do osady Ostrůvek, kam se dá dojet jen autem, nebo po své ose.
Dopravní dostupnost možná způsobila, že nedorazili všichni, kdo by mohli, ale cesta do Ostrůvku rozhodně stála za to. Dokonce i zahraničnímu účastníkovi Gregorovi, který na třináctikilometrový závod neváhal přijet až z 300km vzdáleného Mnichova. 




















Účastníků bylo více než v prvním ročníku a nárůst hlásili i organizátoři "doprovodného" závodu cyklistů.















Start závodu byl stanoven na 11 hodinu a hned po odstartováni se jako vždy jelo naplno. Podle očekávání se čela závodu ujal Vojta Hrůza, následovaný Vaškem Junem, Zdeňkem Benešem (obhájcem titulu Král Českého lesa) a Lojzou Onderkou, který patří ke špičce české koloběžkové ligy. 















Prvních 500 m vedlo po drsném asfaltu s mírným klesáním. Pak ale následovala pravotočivá zatáčka na lesní cestu plná jemného prachu a kdo nebrzdil včas, projížděl smykem, nebo skončil v pangejtu. Malé, ale opravdové varování, že tenhle závod nebude jen o rychlosti, ale také o technické zdatnosti.
To se prokázalo během dalších několika set metrů, kdy se druhého místa ujal Lojza Onderka a na třetím místě se střídali Vašek Jun, se Zdeňkem Benešem podle toho, zda se jelo po rovině (vedl Vašek) nebo do kopce (vedl Zdeněk)
  



















Asi ve dvou třetinách okruhu dochází k zajímavé situaci, kdy v krátkém sjezdu v levotočivé zatáčce vedoucí závodník Vojta přehlédl značenou odbočku a své chyby si všiml až po chvíli, když si uvědomil, že ho nikdo nepronásleduje. 




















Vedení se tak ujal Lojza těsně následovaný Zdeňkem a Vaškem. Tomu se při vjezdu na šotolinu zapíchl do stupátka kus kůry, který působil jako brzda a musel tedy zastavit a kůru vypáčit. Ztratil tak několik cenných desítek metrů na vedoucí závodníky a ztrátu se mu již nepodařilo dohnat.

Zato jej dohnal Vojta, který ho s vypětím všech sil a za cenu ztráty dechu dojel. Tito dva borci pak bojovali o třetí místo, zatímco vedení si zkušeně ohlídal Lojza Onderka před Zdeňkem Benešem. V tomto pořadí projeli vedoucí závodníci cílem prvního kola a následovalo kolo druhé.

Smůla Vojtu neopustila. Díky otřesům v terénu se mu uvolnilo přední kolo, které se setkalo s čelistí přední brzdy. Boj s technickou závadou ho stála cenný čas a ztratil 3 místo. To by ale nebyl Vojta aby nebojoval. Odpojil celou přední brzdu a protože na svých strojích jezdí výhradně s tou přední, tak pokračoval dál bez brzd, aby si třetí místo v těsném souboji vybojoval zpět. Cílem tedy projížděl s několikavteřinovým náskokem před čtvrtým Vaškem Junem.




















To se dělo na čele závodu, ale i na dalších postech se tvrdě bojovalo. Žádný závodník nehodlal odevzdat soupeřům něco zadarmo. I když k těm nejdůležitějším soubojům docházelo často až v posledním stometrovém úseku, které mohli všichni v cíli dobře sledovat. 
Respekt mladšího vůči staršímu, nebo nadržování křehkým dívkám? Něco takového tady rozhodně nenajdete. 
Tohle je závod a tady se bojuje.
 
 





    

















Že se závod v Ostrůvku líbil, o tom není pochyb a tak jedinou smutnou zprávou je, že titul Krále odcestoval za hranice Plzeňského kraje. Ale už v příštím roce se my, krajané, pokusíme o získání titulu zpět, a těšíme se, že vy budete u toho a pomůžete nám.

A jak vypadali stupně vítězů?
Zleva 3. Vojta Hrůza, 1. Lojza Onderka (Král Českého lesa 2013), 2 Zdeněk Beneš















Zleva 2. Ivana Slavíková, 1. Alena Holubová (Královna Českého lesa 2013) 3. Iveta Hasoňová (nepřítomna)














Více fotografií najdete ve FOTOGALERII


Žádné komentáře:

Okomentovat