8. července 2013

4. závod BEZ PEDÁLŮ – Noční závod ve znamení Slunovratu


 Závodit na koloběžce se dá samozřejmě i v noci. Do Tachova to přišlo dokázat téměř třicet koloběžkářů na 4. závod seriálu Bez pedálů, který tentokrát připravil Tachovský klub koloběhu v čele se Zdeňkem Černým.




Protože bylo vše perfektně připravené...


...mohl celý peloton vyrazit ve 22:30 na zaváděcí kolo. To mělo seznámit závodníky s tratí, na které měli absolvovat 12 okruhů 2,2 km dlouhých. Celková délka byla závodu 25 km.


Trasa byla skvěle vymyšlena. Závodníci se totiž na jednotlivých úsecích neustále potkávat s proti jedoucími a tak nikdo nebyl (třeba i ten nejpomalejší) na trati sám.


V neosvětleném, asi 300 m dlouhém asfaltovém úseku připravili organizátoři dlouhou řadu svíček ve sklenicích. Jezdec si tak mohl užít pocit pilota na noční přistávací dráze.

Start pět minut po dokončení zaváděcího kola...

...a hned od první minuty se jelo naplno.


Od startovní čáry přes dřevěný most, kde každý průjezd koloběžky zněl jako hrom blížící se bouře. Toho pocitu se přihlížející diváci nemohli zbavit, i když zazněl více než 700x . Most totiž přejíždělo 30 závodníků při každém okruhu dvakrát.

Po prvním průjezdu pravotočivá zatáčka a 500 m dlouhá jízda po hladkém asfaltu, z něhož polovina byla upravena do již zmíněné letištní dráhy.
Brzda, otočka o 180 stupňů a z nuly rychle zpět v protisměru táhlou zatáčkou ke kruhovému objezdu, odkud následoval asi 100 m dlouhý stoupák.

Na jeho konci opět otočka o 180 stupňů. Zrychlení a sjezd zpět ke kruhovému objezdu. Jediné místo, kde mohli jezdci zklidnit tep.

Odtud zpět k dřevěnému mostu, průjezd startovním územím a pravotočivá zatáčka na hliněnou cestu.

Na přehuštěných kolech to trochu ujíždělo. Po 40 metrech opět asfalt na jehož konci po dalších 100 metrech třetí otočka o 180 stupňů.

Stejnou cestou do prostoru startu, kde každý projíždějící nahlásil (hulákal o 106) své číslo, aby usnadnil práci sčítačům kol.

12 kol zabralo nejrychlejšímu jezdci 61 minut a 9 vteřin, následoval s minutovým zpožděním druhý v pořadí.

Vítězná dvojice nadělila třetímu v pořadí 2 a půl kola.
Dojíždějící závodníci povzbuzovali ty, kteří stále ještě bojovali na trati a nadšení nebralo konce s každým dalším dojíždějícím závodníkem.

Nový a naprosto jedinečný zážitek vnesla do celého závodu nejstarší účastnice paní Viera Sehnoutková, která před vlastním závodem ujela na koloběžce jen několik málo kilometrů. Přesto neváhala postavit se na start vedle ostřílených borců.

Na předposledního jezdce ztrácela asi pět kol. To ale neznamená, že by měla závod ukončit. V závodech Bez pedálu navíc neexistuje slovo „poražený“ a tak se několik závodníků vydalo s paní Vierou dokončit její závod a vystřídalo se na celých pět zbývajících okruhů.

Její průjezd cílem byl pak úžasným završením tohoto skvělého závodu. Tyhle okamžiky jsou tím co dělá závody Bez pedálů jedinečnými.
Nejrychlejší muži
  1. Vojta Hrůza
  2. Václav Jun
  3. Ondřej Mertl

Nejrychlejší ženy
  1. Ivana Slavíková
  2. Klára Černá
  3. Lucka Sedlecká

Nejrychlejší v kategorii Štafeta
  1. Zdeňk Kuchařová, Pavel Kulíř
  2. Věra Bělčická, Ivana Černá
  3. Lucie Niebauerová, Pepa Holek


Nejrychlejší v kategorii Baroko - Kamion
  1. Pavel Štěpánek
  2. Martin Reiser
  3. Zdeněk Černý
Po vyhlášení výsledků, udělení cen pro vítěze a tradičním losování tomboly se většina závodníků sešla v restauraci, která poskytla celému závodu zázemí, opekli si svého buřta a vypilo několik panáků na oslavu Slunovratu.
Koloběh je přeci krásnej sport :-)

Závodům Bez pedálů navíc roste popularita a tak krátkou reportáž natočila v Tachově i televize Prima.



















Na reportáž se můžete podívat v archivu VIP zpráv z 29.6.2013  v tomto odkazu. Začíná na 11. minutě.

Žádné komentáře:

Okomentovat